top of page

Yazılım / Program Lisansı

Bu sayfayı yapmaktaki gayemiz mobilyacıların bir program satın alırken ya da satın almış bulunduğu bir programda ilk ve en önemli özellik olan lisans konusunu tüm detayları ile ve herkesin anlayabileceği bir dille anlatmak ve infowood programlarının lisansı hakkında sizi bilgilendirmektir.

Lisans ne demektir ?

Lisans, en basit deyimiyle bir programı kullanmaya hak kazanmaktır. Dolayısıyla ödediğiniz ücret karşılığında satın aldığınız programın kendisi değil, o programın kullanım hakkı, yani lisansı'dır. Kullanım hakkı ile lisans aynı terimlerdir. Ödediğiniz ücret karşılığında ise üretici size programın bir kopyasını ve programın kurulu olduğu bilgisayarda çalışabilmesi için lisans şifresi, lisans anahtarı vb. bilgileri satar. Bu yüzden kullanıcı ben bu programı satın aldım diyemez, yalnızca bu programın kullanım hakkını, yani lisansını satın aldım diyebilir. Bu da size lisanslı kullanıcı özelliği kazandırır. Üretici de sadece lisanslı kullanıcılarına hizmet verir, eğitim verir veya destek verir. Ve bunları ücretsiz yapar.

Lisanslı program ve kırık (crack) program ne demektir?

Bu kullanıcılarla alakalı bir husustur ve aynı programı kullananların sahip olduğu bir özelliktir. Diyelim ki bir program kullanıyorsunuz; kullandığınız programın ücretini ödediyseniz lisanslı program kullanıyorsunuz demektir ve bu yasal 'dır, fakat aynı programın kurulum dosyalarına internetten veya farklı yollardan sahip oldunuz ve crack dosyalarını kopyalayarak programı çalıştırmayı başardınız, işte bu yasal değildir ve çok ağır yaptırımları vardır. Hal böyleyken burada iki farklı kullanıcı aynı programı kullanıyor, fakat biri lisanslı program, diğeri kırık program kullanıyor.

Üretici (yazılımcı) ve telif hakkı

Bir programın sadece bir üreticisi olur, kullanıcıya programının lisansını sadece kendisi verebilir ve programını sadece kendisi çoğaltıp satabilir. Eğer ki dünya çapında hizmet veriyorsa, her ülke için bir distribütör belirleyebilir ve o distribütöre program üzerinde değişiklik yapabilme ve programı çoğaltabilme hakkı, yani te'lif hakkı verebilir. Distribütör de kendisine bağlı bayiler belirleyebilir fakat bayi sadece satış - pazarlama işleri ile ilgilenir, programı kesinlikle çoğaltamaz ve distribütörden izinsiz satamaz.

Genel bilgiler :
  • Bir program satın alırken öncelik üretici (eser sahibi) ve üretici firmanın varlığını kanıtlayan kendisine ait web sitesidir. Geçmişi, eski versiyonları ve yeni güncellemeleri firmanın geleceğinin de teminatıdır. Program ithal ise Türkiye'de distribütörü'nün olup olmadığıdır ve distribütör firma bilgilerinin üretici firmanın web sitesinde belirtilmiş olmasıdır. Ortada bir üretici firma yoksa, o programın lisansı da yok demektir.

  • Lisans bilgilerini sadece üretici firma verebilir ve bu bilgileri kendi mail adresinden, etiket veya belge üzerinde yazılı olarak ya da bilgisayara takılan bir güvenlik anahtarı içerisinde (program lisans numaralarını bu anahtar içerisinden otomatik alarak açılır) gönderir. Distribütör, bayi veya bayiler lisans veremez, sadece fatura kesebilir (fatura lisans yerine geçmez, sadece satış ile ilgili bir belgedir). Fakat yine de o programı almak istiyorsanız satış esnasında fatura almanızı şiddetle tavsiye ederiz, çünkü kullandığınız programın lisanssız olduğunu öğrendiğiniz taktirde veya satıcı firma ortadan kaybolduğunda ödediğiniz miktarı (eğer varsa üretici firmadan) geri isteyebilir veya kanunlar çerçevesinde hakkınız varsa arayabilirsiniz.

  • Üzerinde kullanıcı bilgilerinin yazdığı lisans sertifikası, lisans sözleşmesi, satış sözleşmesi vb. belgeler sadece kağıttan ibarettir ve başka alanlarda kullanılırlar. Matbaacılarda bunlardan yüzlerce bastırabilirsiniz. Licence key - lisans numaraları bilgilerinin olduğu belge, zarf veya etiket gerçek belgedir ve program burada yazan kodlar yazıldığı zaman çalışır. Örneğin Microsoft programlarının lisans bilgileri etiket üzerinde gelir ve bilgisayar kasasına veya notebook altına yapıştırılır.

  • Lisans, kullanıcıların kullandıkları programla alakalı bir özelliktir. Bir yazılım firması kullanıcılarına sadece kendi programı hakkında lisanslı veya lisanssız diyebilir, bir başka program hakkında o program lisanssız diyemez. Bu tür karalamalar basit firmalar tarafından yapılır, o firmanın kalitesini gösterir ve söylediklerinin hiçbir hükmü yoktur.

INFOWOOD LİSANSI

İnfowood 1992 programlarının üreticisi ; 1988 yılında kurulup 1992 yılında ilk versiyonunu çıkararak alanında dünya'nın ilk Mutfak ve Banyo tasarım programı olma özelliğini kazanan ve programa ismini veren, 7 ayrı dil ve distribütörü ile dünya genelinde satılan, 1998 yılında 1992 v.4 ile Türkiye pazarında boy gösteren ve halen beğenilerek kullanılmaya devam edilen İnfowood Technologies firmasıdır.

INFOWOOD Lisans anahtarı

İnfowood programları güvenlik anahtarı (dongle & dangıl) ile çalışır. Programın açılabilmesi için dangılın bilgisayarın usb girişine takılı olması gerekmektedir. Program lisans şifrelerini bu anahtardan almaktadır.

Her dangıla bir firma kodu atanır ve sadece bu dangılı çalıştıracak bir kurulum DVD'si hazırlanır. DVD 'ler izinsiz çoğaltılamaz veya bir başkasına verilemez.

Ayrıca programların bir de seri numaraları vardır ve ilk açılışta girilmediği taktirde program her açılışta sizden seri numarasını girmenizi ister. Seri numaraları her program için farklıdır ve her bir program sadece kendi dangılı ve kendi seri numarası ile çalışır. Yani sadece dangılın olması bu programın çalışacağı anlamına gelmez.

INFOWOOD Seri numarası

1992 programlarını kullanan her firmanın dangılı, seri numarası ve firma kodu farklıdır. Örneğin bir firmanın birden fazla programı varsa, yine her dangıl için farklı seri numaraları atanır ve her program tanımlı dangılı ile çalışır. Dangıllar değiştirilirse veya başka bir firmanın dangılı takılırsa program yine açılmaz.

Programla birlikte kurulum için verilen DVD, bozulmalara veya çizilmelere karşı yedek olarak sadece 1 adet çoğaltılabilir ve bu kopya kesinlikle 3.kişilere verilmez. Aynı programı kullanıyor olsa bile bir başka firmaya verilmesi suç teşkil eder ve üretici firma isterse lisansını iptal edebilir. DANGIL için de aynı durum söz konusudur. Diyelim ki DVD başka amaçlar için kullanılmak üzere çoğaltıldı, bu durumda da o DVD hangi firmanın dangılına ait ise o firma hakkında mazeret dinlemeksizin yasal işlem başlatılır, lisansı iptal edilir, tazminat veya hapis cezası ile cezalandırılır.

INFOWOOD Anahtar kontrol

Ayrıca üretici firma kendi internet sitesine, kullanıcılarının güvenliğini sağlamak amacıyla "online kod sorgulama" özelliği eklemiştir. Her kullanıcı buraya sadece 4 haneli firma kodunu girerek hem programın kime ait olduğunu, hem de seri numarasını kontrol etme imkanı bulmaktadır.

Son aşamada kullanıcı için yapması gereken son bir işlem daha vardır. 1992 programları tüm dünyada faaliyet gösterdiği için programın orjinalinde avrupa standartları baz alınmıştır. Biz Türkiye distribütörü olarak programı sil-baştan yeniden dizayn ediyoruz ve sizin sorunsuz olarak kullanmanızı sağlıyoruz. Bu değişikliklerden sonra da program sürekli güncelleniyor ve her güncellemeden sonra yeni kurulum paketi hazırlanıyor. Kullanıcılar ise sadece üye girişi yaparak yeni kurulum paketini indirerek programlarını ücretsiz güncelliyorlar.

Sonuç olarak 1992 programlarının bir üreticisi ve distribütörünün olması programın güvenilirliğini kanıtlar, programla birlikte verilen bir dangılı olması lisanslı olduğunu kanıtlar, firma kodu, seri numarası ve üyelik şifreleri de kullanıcı nezdinde itibar kazandırır.

Hukuk kurallarına göre,
Lisanssız program nedir, kullanırsak ne olur?

Türkiye ve uluslararası telif hakkı yasalarıyla korunan, üretici firmaya ait yazılım ürünlerinin yetkisiz olarak kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması ya da üretilmesi sonucu elde edilen program lisanssızdır. Lisanssız yazılım kullanan her kişi aslında hırsızlık yapmış sayılır ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) gereğince cezalandırılır.

 

Bilgisayar programları, ülkemizde 12 Haziran 1995 tarihinden itibaren yürürlüğe girerek, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu değiştiren 4110 sayılı yasayla koruma altına alınmıştır. Bunun dışında bilgisayar programları, 1991 yılında Türk Ceza Kanunu’nun “Bilişim Suçları” adı altında düzenlediği 525. madde ile de korunmaktadır. Lisanssız Yazılım Kullanımı, Türk Ticaret Kanunu açısından da haksız rekabet suçu teşkil eder.

Suç teşkil eden durumları şöyle sıralayabiliriz :
  • İzinsiz olarak çoğaltılmış (lisanssız) yazılımları elde bulundurmak, kullanmak, kiralamak, satmak ve dağıtmak.

  • Lisanslı (orijinal) yazılımları izin verilenden fazla sayıda çoğaltarak bunları kiralamak, satmak ve dağıtmak.

  • Yazılımın şifre veya kilitlerini açan yöntem ve araçları ticari amaçla elinde bulundurmak veya dağıtmak.

  • Bilgisayar sistemindeki programları, verileri veya diğer unsurları hukuka aykırı olarak ele geçirmek.

 

 

Yaptırımlar nelerdir ?

 

Lisanssız yazılım kullanımı, önemli cezai yaptırımlara neden olur. 3 Mart 2001’de yürürlüğe giren yeni Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre bu cezaların son hali söyledir.

  • Lisans başına 10 milyar TL’den 150 milyar TL’ye kadar para cezası.

  • 2 aydan 6 yıla kadar para cezasına çevrilmeksizin hapis.

  • 3 yıla kadar meslekten men cezası.

  • Lisanssız yazılımların yüklenmiş olduğu bilgisayar ve donanımlarına el konulması.

Lisans sözleşmesi nedir?

Belirli bir yazılım ürünü ile ilgisi bulunan ve üretici firma tarafından izin verilmiş kullanım şartlarını ifade eder. Lisans sözleşmesinde yazılıma sahip olan kullanıcının haklarını belirten ve gerekli düzenlemeleri içeren şartlar yer alır. Sözleşme, genelde program kurulurken karşınıza çıkar ve "sözleşmeyi kabul ediyorum" seçeneğini işaretlediğiniz anda bu sözleşmeyi onaylamış kabul edilirsiniz.

İzinsiz kopyalama nedir?

Lisanslı yazılım alanlar, orijinal CD/DVD 'lerin başına gelebilecek herhangi bir aksiliğe karşı sadece bir adet yedekleme kopyası yapabilirler. Orijinal yazılımların herhangi bir şekilde çoğaltılmış diğer kopyaları ise izinsiz kopya olarak nitelendirilir. Bu davranış da, yazılımı ve kullanım haklarını koruyan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun (FSEK) ve lisans sözleşmesinin ihlali demektir.

Kullandığım yazılım acaba sahte mi ?

Sahtecilik, telif hakkına sahip yazılımların yasadışı yollardan çoğaltılarak satılmasıdır. Çoğunlukla ürünün yasal gözükmesini sağlayan yöntemler kullanılır, örneğin paket, logo, hologram, vb. birebir taklidi yapılır. Böyle bir durum sözkonusu ise üretici firmaya mail atıp kendi durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

bottom of page